Welcome to Our Website

Yalova’nın Çınarcık İlçesinde Meydana Gelen Deprem Sonrasında Şener Üşümezsoy’dan Değerlendirme

Marmara Denizi’nde meydana gelen 4.1’lik depremin ardından Prof. Dr. Şener Üşümezsoy, sosyal medya hesabından değerlendirmede bulundu. Üşümezsoy, bölgede yer alan faylar hakkında bilgi verdi.

Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı’nın (AFAD) internet sitesinde yer alan bilgiye göre, dün saat 23.53’te merkez üssü Yalova’nın Çınarcık ilçesi olan 4,1 büyüklüğünde sarsıntı kaydedildi.

8,52 kilometre açıklarında meydana gelen depremin 11,18 kilometre derinlikte olduğu belirlendi.

Prof. Dr. Şener Üşümezsoy deprem ve depremin hissedildiği bölgeye dair X hesabından açıklama yaptı.

Üşümezsoy, paylaşımında ‘Stres esas olarak Gemlik-Mudanya fayında’ dedi.

“Adalar’a doğru İstanbul’a doğru giden bir fay söz konusu değildir”

‘Çınarcık Teşvikiye açıklarında 4.2’lik deprem oldu ve İstanbul’da hissedildi. Depremin olduğu yere baktığımız zaman 1894’te kırılmış Kuzey Anadolu Fayı’nın üzerindedir. Bu fay hattı yukarıdaki EMSC’de görüldüğü gibi tam Armutlu yarımadasının kıyısından Doğu-Batı yönünden gitmektedir ve kesinlikle Adalar’a doğru İstanbul’a doğru giden bir fay söz konusu değildir. Kuzey Anadolu Fayı üç haritada da görüldüğü gibi Armutlu yarımadasının kıyısından gitmektedir ve bu deprem de onun üzerinde olmuştur. 1894’te deprem olan fay üzerindedir ve bu anlamda burada 1894’ten beri büyük bir stres birikmemiştir. Aynı şekilde bu fayın Esenköy hattı boyunca güneybatıya doğru uzanarak Gemlik Körfezi’nden batıya doğru uzanan Doğu-Batı yönlü gidişli Mudanya fayı ile ilişkisi vardır. Gemlik Körfezi üzerinde 5’lik deprem olan sistemin bir parçası olarak bu 4.2’lik deprem olmuştur.

1894’te kırılan Çınarcık çukurunun güneyindeki fay hattı Avrasya ile Anadolu levhası arasındaki Kuzey Anadolu Fayı üzerinde olan bir deprem. O fay tetiklemez ama sistem olarak 1999’da kırılan fayın stres yüklediği hat Bozburun fayından Gemlik Mudanya fayına stres yükler. Stres esas olarak Gemlik Mudanya fayında risk vardır. Kuzeydeki fayda stres 1894’te boşalmıştır.’

“Teşvikiye açıklarında depremin olduğu kesimde stres vardır”

‘Burada kuzeydeki fay dediğimiz Gemlik fayı, kuzeyindeki faydır. Armutlu yarımadasının hemen kıyısında olan faydır. Yoksa Adalar fayıyla, Kuzey Marmara kenar fayları ile ilgisi yoktur. Kuzey Marmara kenar faylarında genellikle fay yoktur. Büyük deprem olacak denilen fay olarak ileri sürülen yerlerde fay söz konusu değildir. İstanbul kıyıları ile Armutlu Yarımadası kıyılarındaki mesafe Çınarcık Teşvikiye hattında 40-50 km’ye kadar uzanmaktadır. Bu anlamda kuzey kenarda İstanbul’un 10 km kıyısındaki fay hattıyla bir ilişkisi yoktur.

2005 yılında 17 Ağustos depreminde stres boşalımı sonrası yeni oluşacak depremde stres boşalımı simülasyonu yukarıdaki üç şekildedir. Bu anlamda görüldüğü gibi Teşvikiye açıklarında depremin olduğu kesimde stres vardır ve o fay Bozburun fayı ile güneydeki Gemlik Körfezi faylarına ulaşan bir bölgede risk taşımaktadır. Orada oluşan deprem modelinde stresin boşalacağı alan morla gösterilmiştir.’

Şener Üşümezsoy’un paylaşımı

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir