Kurban eti nasıl saklanır? Kurban eti saklama koşullarına dikkat!!
4 mins read

Kurban eti nasıl saklanır? Kurban eti saklama koşullarına dikkat!!

Kurban bayramı çok sayıda kişi kurban kesecek, bu süreçte etin doğru şekilde saklanması oldukça kritik öneme sahip oluyor. Kurban kesiminin doğru yapılması, etlerin uygun koşullarda hazırlanması ve muhafaza edilmesi, bilinçli şekilde pişirilerek, doğru miktarlarda tüketilmesine mutlaka özen gösterilmesi gerekiyor.

KURBAN ETİ NASIL SAKLANIR?

Ankara Kasaplar Odası Başkanı Fazlı Yalçındağ, kurban etlerinin bozulmaması için kesimden sonra soğuyana kadar bekletilmesi, sonraki günlerde de işlenmesi için kasaplara götürülmesi gerektiğini belirtti.

Yalçındağ, kurban keserken dikkat edilmesi gereken hususlar ile etlerin nasıl muhafaza edilmesi gerektiğine ilişkin değerlendirmede bulundu. 

Yalçındağ, hayvanın derisi, iç organları ve ayaklarının gövdeden ayrıldıktan sonra kalan kısmın mümkünse soğuyana kadar bir müddet bekletilmesinin önemli olduğuna işaret ederek, “Bekletecek yer ve zaman yoksa bir kova veya naylon torbalarla kurban etleri eve götürülüyor. Etler sıcaklığını kaybetmeden bu işleri yaparak, vatandaşlar neredeyse eve gelmeden kurban etlerinin bozulmasına neden oluyor.” diye konuştu. 

ETLERİN İŞLENMESİ KASAPLAR TARAFINDAN YAPILMALI

Bu durumların yaşanmaması için etler teslim alındıktan sonra bir an önce eve gidilmesi gerektiğini vurgulayan Yalçındağ, şöyle konuştu: 

“Eve gidilince bir masanın üzerine örtü serilerek, kurban etlerinin örtünün üzerine yayılması ve soğumasının beklenilmesi, daha sonra da buzdolabında saklanması gerekiyor. Etler taşınan kovalar veya torbalarla buzdolabına koyulursa et çok kısa bir zamanda yeşil hale dönerek tüketilemez hale gelir. Derin dondurucuya bile konulsa etler kendi sıcaklığıyla bozulmaya neden olur. Vatandaşlarımıza buzdolabında saklanan etleri bir sonraki gün mahallelerindeki kasaplara giderek işlettirmelerini tavsiye ediyorum.” 

Etlerin uygun bir şekilde parçalanması için doğru adresin kasap dükkanları olduğunu vurgulayan Yalçındağ, il-ilçe tarım ve orman müdürlükleri ile yerel belediyelerle yaptıkları görüşmelerde bu konuda bir çalışma yürüttüklerini ifade etti. 

KURBAN ETİ NASIL DİNLENDİRİLMELİ VE SAKLANMALI?

– Etlerin lezzetli olması için olgunlaşmaları gerekiyor. 

– Etin olgunlaşması ise uygun şekilde dinlendirilmesi ile elde edilir. Etlerin olgunlaşması sonucu kas tekrar yumuşak, elastiki özelliğini kazanır.

– Kurban kesimi sonrası etlerin iç sıcaklığının ortalama 5 ila 6 saat içerisinde ortak sıcaklığına kavuşması gerekiyor. Daha sonrasında ise etin buzdolabına kaldırılması gerekiyor.

– Yeni kesilmiş bir kurban eti, çöp poşetleri ya da leğen içerisine kalmamalı.

– Kesim ardından poşet ile eve getirilen kurban eti en kısa sürede poşet içerisinde çıkarılmalı. Poşet içerisinde ne kadar uzun süre kalırsa bozulma süreci o kadar hızlanır.

– Kurban eti, geniş bir kap içerisinde birbirlerinin soğumasını engellemeyecek şekilde, birbirlerinin soğumasını engellemeyecek şekilde mümkün olduğunca üst üste koymadan, yayılmalı.

– Parçalara ayrılarak, direkt güneşle temas etmeyen serin bir ortamda dinlendirilmelidir. Bu aşamada etin yüzeysel olarak kuruması ve soğuması sağlanır ve böylece sıcak olan kurban etindeki bakteri faaliyetini yavaşlatılır.

– Kurban etleri kullanım miktarlarına göre ambalajlanarak kıymalık, kızartmalık ve haşlamalık olarak ayrılmalı.

– Hemen tüketilmeyecek etler buzdolabı koşullarında bekletilmeli, derin dondurucuya alınmalı veya kavurma yapılarak, muhafaza edilmeli.

– Kurban etinin dayanma süresi, kesim kalitesi ve et parçasının büyüklüğüne göre değişmekle beraber normal buzdolabı koşullarında 5-6 gündür. Bu süre kıyma ve iç organlarda ise 1-2 gündür. Eğer daha uzun süreli muhafaza düşünülüyorsa etler derin dondurucuda -18C muhafaza edilmeli. Etin derin dondurucuda saklama süresi 4-6 aydan fazla olmamalı.

– Derin dondurucuda -18 C’de maksimum 6 ay gibi uzun bir süre muhafaza edilebilir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir